Om binnen BlueDolphin informatie te borgen over verschillende assets, wordt gebruik gemaakt van objecten. Op het tabblad "Objecten en werksets" (zie De BlueDolphin interface) treft u een overzicht van de objectdefinities in uw site. Deze objectdefinities zijn ingedeeld in drie lagen, zie onderstaand figuur.
Initieel worden de objectdefinities gecreëerd of aangemaakt na het inladen van een bibliotheek template. Vanuit de beheermodule kunt u vervolgens nieuwe objectdefinities creëren of bestaande wijzigen.
Wat zijn Objectdefinities
Om te kunnen werken met een Enterprise Architectuur, zijn de objecten binnen BlueDolphin ingedeeld en gedefinieerd volgens het ArchiMate concept (zie ArchiMate concept). Wel is het denkbaar dat objectdefinities worden hernoemd naar namen die in uw organisatie resulteren in meer begrip en / of draagkracht, ook is het mogelijk om nieuwe objectdefinities aan te maken. In de ondergrond blijft de objectdefinitie wel altijd gebaseerd op een ArchiMate concept. Dit ArchiMate concept ziet u dan ook altijd terug wanneer u objecten visualiseert aan de hand van de diagrammen of werksets.
Wanneer u op het tabblad "Beheer" staat en u selecteert "Objectdefinities", ziet u het onderstaande.
Creëren nieuwe objectdefinitie
Wanneer u een nieuwe objectdefinitie wilt toevoegen aan uw BlueDolphin omgeving, kiest u voor "Nieuwe objectdefinitie" en krijgt u het onderstaande scherm.
U geeft de objectdefinitie een naam en kies het Archimate type waar u het object op wilt baseren. Zodra u de nieuwe objectdefinitie toevoegt, wordt deze direct geopend om deze verder te configureren.
Aanpassen objectdefinitie
Zodra u een nieuwe objectdefinitie heeft aangemaakt of een bestaande definitie heeft geselecteerd, kunt u de objectdefinitie verder configureren. Op het eerste tabblad ziet u generieke informatie omtrent de definitie, zoals in het onderstaande scherm.
Onderstaande lijst toont de algemene opties van de objectdefinitie
Optie | Beschrijving |
Naam | De naam van de objectdefinitie. |
Gebaseerd op | Het template waarop de definitie is gebaseerd, deze is niet aanpasbaar |
Laag | De laag waarin de objectdefinitie wordt getoond, deze is niet configureerbaar |
Groepseigenschap | De waarde groepseigenschap wordt gebruikt bij het configureren van gekoppelde bronnen. De paragraaf bronkoppelingen geeft verdere toelichting. |
Objecteigenschappen
Onder de algemene opties ziet u een lijst met objecteigenschappen. De objecteigenschappen worden gebruikt voor het leggen van relaties tussen objecten en voor het filteren van objecten vanuit het tabblad "Objecten en werksets".
Een objecteigenschap dat onderdeel is van een gekozen template kunt u niet verwijderen, zelf aangemaakte objecteigenschappen kunt u wel verwijderen.
Om een objecteigenschap toe te voegen kiest u voor "Nieuwe objecteigenschap" u krijgt het onderstaande dialoogscherm.
Geeft de objecteigenschap een naam en kiest voor "OK"
Vragenlijsten
Zodra u additionele informatie wilt borgen over een object, bijvoorbeeld omdat u een nieuwe rapportage verzoek heeft, dan kunt u vragenlijsten toevoegen aan de objecten. U kunt ook eerst een specifieke vragenlijst samenstellen (zie Vragenlijsten). Via de onderstaande toelichting kunt u de vragenlijst toevoegen.
Als u een nieuwe vragenlijst wilt koppelen kiest u voor "Nieuwe vragenlijst", u krijgt het volgende dialoogscherm.
Selecteer de gewenste vragenlijst uit het overzicht en kies voor "OK".
Wanneer u de volgorde van de vragenlijsten wilt aanpassen, kunt u deze eenvoudig met de muis verslepen en herstructureren.
Vragenlijst veld(en) koppelen aan bron waarde(n)
Wanneer u voor de betreffende object definitie bronnen heeft ingelezen die informatie bevatten die ook terug komen in een vragenlijst veld kunt u deze koppelen. De vragenlijst waarde wordt automatisch bijgewerkt als de waarde in de bron verandert. In de gebruikers interface is dit zichtbaar, en kan de gebruiker indien nodig afwijken.
Wanneer u een vragenlijst selecteert krijg u onderstaande scherm.
Door nu te kiezen voor "Gekoppelde vraag toevoegen" kunt u een bron waarde koppelen aan een vragenveld. De interface zal er als volgt uitzien.
U kunt nu de betreffende vraag kiezen. Hierna kunt u de een of meerdere bronwaarden koppelen. Zodra u kiest voor "Nieuw veld" wordt er een element bijgevoerd. Zie onderstaande figuur.
U kunt hier de gekoppelde bronnen kiezen. Na kiezen van de bron, worden de velden aanwezig in de gekozen bron getoond.
Bronkoppelingen
Zodra u via de DataCollectie module bronnen heeft gekoppeld met uw BlueDolphin omgeving, dan heeft u de mogelijkheid om deze dataset te gebruiken als basis voor een BlueDolphin Object. Hiervoor dient u in de betreffende objectdefinitie naar "Bronkoppelingen" te gaan. U treft vervolgens het onderstaande scherm.
In het bovenstaande scherm neem u drie bronnen waar, daarnaast ziet u hier een onderscheid tussen "Gemeente X" & "Gemeente Y". Dit is gerealiseerd door een drietal waarden te definiëren bij "Groepseigenschap". In het algemene tabblad heeft u een objecteigenschap aangegeven als "groepseigenschap", wanneer u een nieuwe bronkoppeling maakt geeft u deze een waarde. Op deze manier kunt u met verschillende bronnen per object definitie, toch gelijke objecten aanmaken. U kunt het zien als een groepsnaam voor de bronnen. Bronnen binnen de groep worden gekoppeld aan het desbetreffende object.
Wanneer u meerdere bronnen in een groep heeft kunt u de bronnen middels de muis van positie verslepen. Hierbij geldt dat de bovenste bron als belangrijkst wordt aangemerkt, dit houdt in dat de geconfigureerde titel wordt gebruikt als Object titel.
Bovenaan het scherm ziet u de checkbox "Klik hier om handmatige bronverwerking in te schakelen". Het creëren van objecten op basis van bronnen loopt via de bronverwerkings module. U heeft de mogelijkheid om de object creatie te sturen. Wanneer u de checkbox aanvinkt zullen er bronverwerkings objecten gemaakt worden, deze kunt u vervolgens handmatig aan objecten koppelen of nieuwe objecten van maken. Zie voor meer informatie over deze functionaliteit het bronverwerkings artikel.
Toevoegen nieuwe bronkoppeling
Wanneer u een nieuwe bronkoppeling wilt toevoegen aan uw Objectdefinitie, kiest u voor "Nieuwe bronkoppeling". Het onderstaande scherm verschijnt.
Het volgende overzicht toont de opties voor de bronkoppeling.
Optie | Beschrijving |
Naam van koppeling | Geef de bronkoppeling een naam, deze wordt getoont op het overzichtsscherm. |
Selecteer bron | Kies de ingelezen databron die de gegeven bevat waarmee de objecten kunnen worden aangemaakt. |
Waarde groepseigenschap | Geef de groepseigenschap een waarde. Hiermee kunt een groep maken met bronnen voor de creatie van de objecten. |
Filter |
Als de databron teveel informatie bevat kunt u de hoeveelheid data verminderen via een filter. De ondersteunde filter operators:
De syntax : veldnaam=waarde Voorbeeld filter: userdomain=valueblue.local |
samenstellingsexpressie |
De expressie waarmee de objectnaam wordt gemaakt. U kunt in de expressie één of meerdere velden uit de bron gebruiken. Van belang hierbij is dat de veldnaam tussen accolades geplaatst dient te worden. Voorbeeld: {Computernaam} U kunt naast meerdere velden ook "normale" tekst gebruiken. Voorbeeld: {Applicatienaam} Gemeente: {Gemeentenaam} |
Veldkoppelingen | U kunt Objecteigenschappen voorzien van een waarde uit de databron. |
Veldkoppelingen
Wanneer u een databron koppeling toevoegt zal er altijd 1 veldkoppeling aanwezig zijn, namelijk "Titel". Deze veldkoppeling wordt gebruikt voor het bepalen van de object titel. Zoals eerder beschreven, zal indien er meerdere bronkoppelingen in de betreffende set aanwezig zijn de hoogste de titel van het object bepalen.
Het "=" teken achter de veldkoppeling geeft aan welke veldkoppeling moet worden gebruikt om informatie uit verschillende databronnen aan elkaar te koppelen. Hiermee kunt u ervoor zorgen dat er 1 object ontstaat welke gebaseerd is op verschillende elementen uit databronnen.
Zie onderstaande figuur
U heeft per veldkoppeling de mogelijkheid om de waarde welke in de bron aanwezig is te bewerken.
Optie | Beschrijving |
Nabewerkingsexpressie | Hier kunt u een reguliere expressie opgeven welke de waarde uit de bron "bewerkt". Let op dat indien uw reguliere expressie meerdere matches oplevert, BlueDolphin de eerste gebruikt. |
abc | Zet de waarde uit de bron (eventueel na nabewerkingsexpressie) om naar kleine letters |
ABC | Zet de waarde uit de bron (eventueel na nabewerkingsexpressie) om naar HOOFD letters |
Als de toegevoegde databron waarden bevat die u wilt gebruiken als waarde voor een objecteigenschap, dan kunt u deze toevoegen bij "veld koppelingen". Zodra u kiest voor "veld koppeling toevoegen" wordt er een nieuwe regel aangemaakt. Zie onderstaande figuur.
U kunt via de dropdown een objecteigenschap selecteren, hierna vult u de samenstellingsexpressie.
Ook hier geldt dat u voor de expressie één of meerdere kolommen uit de databron kunt gebruiken volgens de hierboven beschreven werkwijze met accolades.
Mocht u een nabewerking willen uitvoeren op de waarde kunt u deze opgeven door op het pijltje naar beneden te drukken achter het "samenstellingsexpressie" vak.
Nadat u op "OK" heeft geklikt, wordt de bronkoppeling toegevoegd en bij de juiste groepseigenschap geplaatst.
Object(en) aanmaken
Indien u gebruikt maakt van bronkoppelingen, kunt u de BlueDolphin object creatie via de beheer module starten. In het overzicht "bronkoppelingen" ziet u de aanwezige bronkoppelingen. Naast de waarde "groepseigenschap" treft u de knop aan waarmee u deze creatie kunt starten. Als het te creëren object niet aanwezig is, zal deze worden aangemaakt. Indien het object al aanwezig is, wordt de bron toegevoegd als gerelateerde bron koppeling. De onderstaande figuur geeft aan waar deze knop zich bevindt.
Opmerkingen
0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.