Primaire sleutel
Primaire sleutels zijn een unieke identificatie voor een gegevensobject en kunnen gebruikt worden om relaties tussen gegevensobjecten te maken. Per gegevensobject kun je maar één primaire sleutel aanwijzen. Een primaire sleutel wijs je als volgt toe aan een logische dataverzamelingsobject. Druk op de drie puntjes naast het logische dataverzamelingsobject en klik op wijzig primaire sleutel.
Relatie tussen de primaire sleutels leggen en wijzigen
Leggen van relatie
Een relatie kan gelegd worden door de primaire sleutel van het ene gegevensobject te slepen naar het andere gegevensobject waar je een relatie mee wilt leggen.
Wijzigen zonder relatie aanwezig
Als een primaire sleutel geen relatie heeft lopen, dan is de primaire sleutel makkelijk te wijzigen. Klik nogmaals op de puntjes en klik weer op wijzig primaire sleutel. De primaire sleutel wordt dan losgekoppeld van dit object.
Wijzigen met relatie aanwezig
Op het moment dat er wel een relatie loopt, blijft de handeling hetzelfde namelijk klik op de drie puntjes naast het logische dataverzamelingsobject en klik op wijzig primaire sleutel. Hierna krijg je een pop-up met een waarschuwing. Deze geeft aan dat er relaties lopen vanaf de primaire sleutel naar (een) ander(e) gegevensobject(en). Mocht je de primaire sleutel toch verwijderen dan verspringen de relaties naar de boven- of onderkant van het gegevensobject. De relatie blijft dus wel zichtbaar.
Relatie tussen de gegevensobjecten leggen
Het is mogelijk om een zonder primaire sleutels toch een relatie te leggen tussen gegevensobjecten. Door middel van het toverstokje kun je de relatie leggen. Deze relatie verschijnt boven- of onderaan het gegevensobject. Probeer deze relatie zoveel mogelijk te vermijden, want uiteindelijk is het de bedoeling dat er tussen de primaire sleutels een relatie komt te liggen en niet tussen de gegevensobjecten.
Relatie typen
Er zijn vier mogelijke relaties tussen primaire sleutels. Je past een relatie aan door met je rechtermuisknop op 1 van de twee zwarte bolletjes te klikken. Dan verschijnen de volgende opties.
- Eén en alleen één
- Eén of veel
- Nul of één
- Nul of meer
Pas beide zwarte bolletjes aan door een optie te kiezen, dan is de relatie compleet.
Opmerkingen
0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.